Comunicat de presă:
Teatrul Basca din Timișoara invită arădenii, luni în 21 martie 2022, de la ora 18,00, la sala Trupei Marionete din Arad, la spectacolul de teatru Puf buf. Intrarea este liberă, în limita a 185 locuri, dar se acceptă donații. Cu multă pasiune, răbdare și perseverență, artiștii de la Teatrul Basca au lucrat în ultimele luni la primul spectacol realizat cu copii fără auz, în cadrul proiectului ”Dincolo de cuvinte”.
Spectacolul Puf buf aduce pe scenă 12 copii surzi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Constantin Pufan” din Timișoara. Un teatru de tip bufonadă, plin de culoare, muzică originală, veselie, potrivit atât pentru copii cât și pentru adulți, cam așa s-ar traduce în câteva cuvinte Puf buf. Spectacolul propune o călătorie prin diferite colțuri ale lumii, în căutarea unui sens, unui sunet, sau a unei stări, folosind costume colorate, muzică, mișcare, și fără cuvinte. Trailerul spectacolului poate fi vizionat aici.
Proiectul ”Dincolo de cuvinte” vine ca un răspuns la o cerere a unui grup de persoane surde din Timișoara de a aduce cultura în viața lor. Deși persoanele cu diferite deficiențe de auz, văz sau locomotorii, nu frecventează spațiile sau evenimentele culturale din oraș, unele dintre ele și-ar dori asta, dar din lipsa accesibilizării renunță. Spectacolul Puf Buf produs în cadrul acestui proiect materializează dorința copiilor surzi de a experimenta lumea teatrului, de a explora noi metode de interacțiune cu lumea, de a fi văzuți, auziți, și în final, de ce nu, aplaudați.
”Noi la Teatrul Basca ne îndreptăm atenția și creativitatea teatrală înspre proiecte și spectacole care transmit valori precum solidaritatea, înțelegerea, compasiunea și bunătatea. Teatrul întotdeauna a fost și continuă să fie un mijloc extrem de propice prin care putem vorbi liber și deschis, prin care putem spune povești despre realități care ne înconjoară dar pe care poate nu toată lumea le înțelege. Scopul nostru este să punem în lumină aceste realități, să deschidem un dialog în jurul lor, să le arătăm publicului și să creștem nivelul de acceptare, toleranță sau înțelegere al oamenilor față de aspectele sau comunitățile necunoscute din jurul nostru. În acest sens, accesibilizarea culturii, și punerea în scenă a unui spectacol cu sau pentru persoane cu diferite dizabilități este o recurență. În anul 2020 am creat primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane fără auz și fără văz, ”Fluturii sunt liberi”. Un spectacol cu adevărat accesibil tuturor, care a putut fi urmărit online, dar și fizic când pandemia ne-a permis asta. Spectacolul de luni de la Arad este o continuare a demersului nostru prin care încercăm să facem teatrul accesibil tuturor, și aducem pe scenă un grup de copii surzi talentați, și mesajul lor către lume: suntem aici, în fiecare comunitate, dorim să fim auziți și văzuți, chiar dacă noi nu auzim.” (Ana Maria Ursu – Președinta asociației Solidart, regizoare la Teatrul Basca)
Spectacolul din 21 martie de la sala Trupei Marionete din Arad face parte din turneul organizat în cadrul proiectului ”Dincolo de cuvinte”, și va fi urmat și de alte reprezentații în Oradea (23 martie) și la Cluj Napoca (24 martie).
”Dincolo de cuvinte” este un proiect derulat de Asociația Solidart (teatrul Basca), și finanțat prin programul ”În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*****
Despre Asociația Solidart
Teatrul BASCA este un teatru independent din Timișoara, un spațiu de cercetare teatrală contemporană, unde spunem povești despre lume, realitate și oamenii din ea. Echipa Basca face proiecte comunitare și artistice, într-un spațiu deschis tuturor, unde fiecare își poate împărtăși experiențele. https://basca.tm.ro/
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.