Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată printr-un eveniment desfășurat la Parcul Natural Apuseni

Foto: Romsilva

         Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată marți, 24 mai, printr-un eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și aministrația Parcului Natural Apuseni.

           La eveniment au participat Alin Seserman, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, George Mierliță, director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Vasile Carnariu, președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanți ai parcurilor naționale și naturale, ai organizațiilor de mediu și ai mediului academic.

           În mesajul transmis participanților, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a pus accent pe extinderea suprafețelor de protecție strictă și integrală, precum și pe investițiile de mediu prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru protejarea biodiversității.

           Directorul general al Romsilva, George Mierliță, a subliniat nevoia de echilibru sustenabil între protecția valorilor naturale și nevoile comunităților locale, păstrând totuși tradițiile locale ale comunităților locale din parcurile naționale și naturale.

           Instituită în 1999, la inițiativa Federației Europene a Parcurilor ”EUROPARC”, Ziua Europeană a Parcurilor este un eveniment dedicat ariilor naturale protejate, care are ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenției asupra importanței frumuseților din natură și a managementului durabil al ariilor naturale protejate.

           Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este ”Regândim. Restaurăm. Reconectăm”, propunând o nouă abordare a reconectării oamenilor cu natura.

În România, primul parc național, Retezat, a fost înființat în urmă cu aproape 90 de ani, iar în prezent sunt 29 de parcuri naționale și naturale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecție, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri.

Parcurile naționale și naturale administrate de Romsilva pun la dispoziția iubitorilor de natură numeroase trasee turistice, infrastructură turistică care permite drumețiile în natură pe traseele amenajate, plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spații amenajate sau locuri speciale pentru observarea faunei.

Administrațiile celor 22 de parcuri naționale și naturale din cadrul Romsilva asigură monitorizarea și paza parcurilor, întrețin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele și potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, locurile de campare și popas, punctele de belvedere și mențin marcajele, panourile informative și indicatoarele de pe trasee și poteci.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA

București, 24.05.2022