„Guvernul Copiilor II“, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad.
Proiecția este programată să aibă loc în 31 mai 2024, de la ora 19.00.
Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad .
Filmul prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievaţi cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.
Viziunile lor au fost extinse şi aduse la viaţă de un grup transdisciplinar de artişti, arhitecţi, peisagişti, educatori, psihologi, devenind veritabile „utopii tangibile” inserate în film. Rezultatul este un documentar inovator axat pe gândirea creativă a copiilor cu privire la viitorul societăţii pe termen lung.
„Cred cu tărie că fiecare dintre noi este un potenţial «arhitect al viitorului» – Buckminster Fuller – şi avem o forţă imensă de a co-crea lumi vizionare. Guvernul copiilor este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte holistice pe care le-am iniţiat, care se concentrează pe gândire vizionară, imaginaţie civică şi design societal pe termen lung. Din întregul univers transmedia, filmul actual este poate cea mai sofisticată călătorie cinematografică şi una dintre cele mai emoţionante pentru că am avut şansa să intervievăm pentru prima dată copii din sfere marginalizate, copii din comunităţi care nu au acces la proiecte creative în mod constant. Îmi doresc ca acest proiect cinematografic să ajungă la oameni, să îi inspire, să îi motiveze să creadă în ei înşişi şi în forţa lor creativă infinită“, spune Ioana Mischie.
Din echipa filmului fac parte profesionişti de excepţie din industria cinematografică precum directorii de imagine Tudor Lucaciu RSC şi Zsolt Magyari, editorul Cristian Vieriu, sound designer-ul Irina Bozdog, music mix-ul Lukas Piele, artistul 3D principal Alexandru Pop şi compozitorul de muzică Sebastian Androne-Nakanishi care semnează coloana sonoră originală a filmului.
Pentru realizarea filmului actual s-au folosit în premieră tehnologii noi valorificate în cadrul jocurilor video sau soft-uri de machine learning şi inteligenţă artificială pentru a prototipa un număr restrâns de viziuni din film, devenind astfel primul film românesc care valorifică aceste tehnici.
Universul artistic „Government of Children” a debutat ca prima franciză transmedia din România, fiind un proiect artistic iniţiat în 2017 cu multiple axe de inovare conceptuală şi tehnologică, reunind filme, extensii de realitate virtuală multi-premiate, seriale web şi workshop-uri axate pe imaginaţie civică.
Extensiile de realitate virtual au propulsat România pe harta mondială a inovaţiei, aducând prima nominalizare la European Metaverse Awards şi primul premiu Meta oferit unui proiect european.
Primul lung-metraj al universului cinematografic, „Guvernul Copiilor I“, lansat în 2019, a fost primul documentar din România în care s-a folosit tehnologia stereoscopică pentru a augmenta prezenţa copiilor pe ecran.
Club fARAD. Documentarul „Ouăle lui Tarzan“, proiectat la Cinematograful „Arta“
Documentarul „Ouăle lui Tarzan“ (r. Alexandru Solomon) va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad, în cadrul evenimentului Club fARAD, ediția din luna mai.
Proiecția va avea loc joi, 30 mai 2024, de la ora 19.00 iar accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Cu ocazia fARAD 10, echipa festivalului a organizat în 2023 un vot în rândul comunității de cineaști, participanți și mentori ai festivalului spre a stabili un Top 10 al celor mai bune documentare românești post-1989, pe care l-a anunțat în închiderea ediției.
Documentarul „Ouăle lui Tarzan“ a ocupat locul 5 în acest clasament.
Sinopsis:
Ouăle lui Tarzan
Regia: Alexandru Solomon
2017, România/Franța, 105m
În rusă și abhază cu subtitrare în limba română
Prezentat în cadrul I ❤ DOC: Top 10 documentare românești post-1989
La sfârșitul anilor 1920, sovieticii au construit un centru de cercetare medicală la Sukhumi, capitala Abhaziei de astăzi – o națiune autoproclamată, cu mai puțin de 250.000 de locuitori, recunoscută doar de o mână de țări. Legenda spune că a fost înfiinţat pentru crearea unui hibrid între om şi maimuţă. Oamenii și animalele continuă și astăzi să locuiască împreună în instituția dărăpănată, captivi într-un teritoriu răvăşit de război şi decenii de cruzime, fiind şi unii şi alţii victimele unor serii de experimente nereuşite.
Documentarul fascinant al lui Alexandru Solomon analizează relația dintre oameni și primate pentru a investiga influența distructivă a dogmei și rolul credinței și eticii în cercetarea științifică.