COMUNICAT DE PRESĂ
În contextul sezonului estival – perioadă de concedii, odihnă și relaxare, pentru toți locuitorii județului -, polițiștii I.P.J. Arad au demarat, încă de la începutul lunii iulie, o serie de activități pentru prevenirea faptelor antisociale, reducerea numărului de accidente rutiere, impunerea respectării legislației în vigoare și depistarea persoanelor de interes, căutate pentru audieri.
Scopul principal al tuturor activităților constă, în primul rând, în componenta de prevenire a faptelor antisociale – pe linie ordine publică-, și prevenirea accidentelor rutiere – pe linie de rutieră- .
În perioada iulie-august 2024, au fost desfășurate 4 razii (acțiuni de mare amploare), câte 2 pe cele două paliere: ordine publică și rutieră.
Raziile pe linie de ordine publică, coordonate de Serviciul de Ordine Publică, s-au desfășurat în zonele Lipova și Pâncota, în urma activităților fiind aplicate 114 sancțiuni contravențioanle, în valoare totală de aproximativ 120.000 de lei, fiind constatate și mai multe infracțiuni, atât prevăzute de Codul Penal cât și de legi speciale (Legea 333/2003, etc)..
Sub coordonarea Serviciului Rutier au fost desfășurate, începând cu luna iulie a acestui an, 2 razii. Activitățile s-au desfășurat atât în timpul zilei cât și pe parcursul nopții, în marea majoritate a localităților din județ (inclusiv municipiu), pe toate sectoarele de drum, în mediul urban și rural.
Doar în cazul acestor razii, au fost aplicate 592 de sancțiuni contravenționale, din care 257 pentru depășirea vitezei legale, de către participanții la trafic. Valoarea acestor amenzi se ridică la peste 200.000 de lei.
În săptămâna 5-11 august, la nivelul polițiilor rutiere europene, a fost desfășurată acțiunea ROADPOL – Speed, pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă. În județul nostru, activitățile s-au desfășurat în intervalelele orare în care se înregistrează cele mai multe evenimente rutiere cu consecințe grave, respectiv prima și a doua parte a zilei. Din numărul total de amenzi aplicate, respectiv 1.056, 546 au fost aplicate pentru depășirea vitezei legale. În județul Arad, procentul accidentelor cu consecințe grave, care au avut loc pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum, este de 13,5%, iar de la începutul anului, în urma a 5 accidente cu consecințe grave, au fost rănite grav 4 persoane, iar una și-a pierdut viața.
O atenție deosebită a fost acordată, încă de la începutul verii, motocicliștilor și bicicliștilor, care au fost informați despre obligațiile lor, ca participanți la trafic, normele legale în vigoare și faptul că acțiunile noastre îi vizează și pe ei, nu doar pe cei care conduc autoturisme. Ne bucurăm că am reușit, pentru prima dată, să avem o discuție cu reprezentanții celor mai mari cluburi moto din Arad, pentru a găsi modalitățile de colaborare, în vederea reducerii accidentelor în care sunt implicați motocicliștii.
Cu privire la bicicliști, continuăm activitățile punctuale, de informare a acestora cu privire la riscurile la care se expun dacă nu respectă legislația rutieră.
În acest context, au fost verificați 173 de motocicliști, dintre care 36 au fost sancționați contravențional. Polițiștii au reținut 3 permise de conducere, dintre care 2 pentru viteză
excesivă și unul pentru conducere agresivă. Au fost retrase 8 certificate de înmatriculare, cu precădere pentru modificări aduse motoarelor (modificări tobe eșapament și altele).
Pentru abaterile bicicliștilor, au fost aplicate peste 200 de sancțiui contravenționale, acestei categorii de participanți la trafic.
Începând cu luna iunie, am avut mai multe zile cu restricții pe drumurile județene și naționale. Concret, a fost vorba despre transporturile de marfă mai mari de 7,5 tone, restricțiile fiind impuse de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, respectiv Consiliul Județean Arad, în contextul codurilor de caniculă emise de Administrația Națională de Meteorologie. Polițiștii de la toate subunitățile au supravegheat șoselele vizate, pentru nerespectarea restricțiilor fiind aplicate 252 de sancțiuni contravenționale.
Am urmărit, de asemenea, protejarea populației împotriva unor fapte de comerț ilegale, sau care pot pune în pericol sănătatea cetățenilor. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au demarat o serie de controale la societățile comerciale cu desfacere en-gros și en-detail, pentru verificarea calității produselor (posibile mărfuri contrafăcute). Într-un caz, de la o societate comercială din municipiu, au fost ridicate aproximativ o tonă și jumătate de detergenți susceptibili a fi contrafăcuți, care arătau aproape identic cu cei originali. Vorbim aici despre produse și bunuri, fabricate de companii internaționale, care se bucură de încrederea populației. Au fost ridicate în vederea confiscării 514 pungi/saci de detergenți, în valoare de peste 42.000 de lei.
Din punct de vedere al protecției fondului forestier național, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au desfășurat, în cadrul acestor razii, controale la 2 platforme primare, 2 depozite, un fond forestier și peste 30 de transporturi de material lemnos, pentru neregulile constatate fiind aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de 47.000 de lei. Au fost confiscați 58 de metri cubi de material lemnos, de diferite specii, din care 32 de metri cubi au fost confiscați valoric. (Confiscarea valorică se realizează atunci când, în gestiunea unei societăți comerciale există inadvertențe între stocurile de material lemnos găsite fizic și stocurile înregistrare în aplicația SUMAL). Polițiștii au constatat și două infracțiuni, într-o pădure din zona Săvârșin : tăiere ilegală și furt de material lemnos, fiind indisponibilizați, pentru continuarea cercetărilor, peste 30 de metri cubi de material lemnos.
Din punct de vedere al protecției animalelor, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat o acțiune de amploare, soldată cu sancționarea contravențională a 33
de persoane, pentru lipsa microcipului aplicat animalelor, lipsa carnetului de sănătate, sau alte abateri de la normele legale. Valoarea amenzilor depășește 6.500 de lei.
În perioada care urmează, mai exact în minivacanța ocazionată de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, precum și „Zilele Aradului 2024”, împreună cu colegii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara, vom fi prezenți la 39 de evenimente. Ca mărime și număr estimat de participanți, cele
mai importante ca mărime și număr estimat de participanți, sunt manifestările de la mănăstirile Hodoș-Bodrog, Gai, și Maria Radna din Lipova, precum și concertele din cadrul „Zilelor Aradului”.
Tot în perioada care urmează, au fost avizate și vom fi prezenți la 13 focuri de artificii, programate a se desfășura atât în municipiu cât și în județ.
Până la sfârșitul lunii, vor fi organizate și alte acțiuni de amploare, având aceleași obiective : protejarea populației și sancționarea celor care nu respectă prevederile legale.
BIROUL DE PRESĂ AL IPJ ARAD