Din punct de vedere al infracționalității sesizate, în primele 9 luni ale acestui an au fost înregistrate 5.638 de fapte, din care aproape 70% în mediul urban.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o creștere a infracționalității sesizate cu aproximativ 6,78 %, dar a scăzut infracționalitatea judiciară cu 2,08%. Creșterile s-au înregistrat la infracțiunile economice (+26,17%), și la cele de altă natură (+18,94%). Referitor la infracțiunile judiciare, creșterile s-au înregistrat la furturile din societăți comerciale (furturile de la raft, cu 98 de fapte, față de aceeași perioadă a anului trecut).
Infracționalitatea stradală a înregistrat o creștere cu 7.93% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 557 de fapte.
Ponderea cea mai mare a infracțiunilor stradale o reprezintă, în continuare, mica violență, fiind înregistrate 249 de infracțiuni de lovire (cu 106 fapte mai mult față de perioada similară a anului trecut). Infracțiunile de furt reprezintă aproximativ 30% din infracționalitatea stradală. Polițiștii arădeni au înregistrat, în primele 9 luni ale acestui an, 167 de fapte de această natură.
În cadrul dosarelor penale instrumentate de I.P.J. Arad, au fost dispuse măsuri preventive față de 292 de persoane (+1 față de anul trecut). Astfel, au fost arestate preventiv 56 de persoane, față de 2 persoane a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, iar 46 de persoane au fost cercetate sub măsura controlului judiciar. Polițiștii arădeni au reținut, în primele 9 luni ale acestui an, 167 de persoane.
În ceea ce privește violența domestică, în primele 9 luni ale anului 2024, au fost săvârșite 385 de infracțiuni din această categorie, din care 212 în mediul urban și 173 în mediul rural, cu 38 mai puțin față de primele 9 luni ale anului 2023, când au fost comise 423 infracțiuni din această categorie (210 în mediul urban și 213 în mediul rural). Cea mai mare pondere privind infracționalitatea sesizată în domeniul violenței domestice o au infracțiunile de lovirea sau alte violențe, respectiv 208 fapte, reprezentând 54 % din totalul sesizat.
Polițiștii arădeni au emis, în primele 9 luni ale acestui an, 185 de ordine de protecție provizorii, față de 177 în perioada similară a anului precedent. Au fost confirmate de procuror 184 de ordine de protecții provizorii, iar din acestea, 65 au fost transformate în ordine de protecție, de instanțele competente.
Siguranța rutieră este o prioritate a poliției arădene, fiind organizate, periodic, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ, prevenirea accidentelor rutiere și descurajarea fenomenului infracțional. Acțiunile au fost desfășurate împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri, ocazie cu care au fost constatate 758 de fapte penale (+69), au fost aplicate 26.335 de contravenții, la OUG 195/2002 și la alte acte normative, au fost reținute 1.658 de permise de conducere pentru fapte contravenționale și infracțiuni la regimul circulației rutiere și au fost retrase 931 de certificate de înmatriculare.
În cele 9 luni ale anului 2024, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere (neacordare prioritate vehicule, abaterile bicicliștilor, neacordare prioritate pietoni, viteza neregulamentară, circulația pe sens opus), și consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan.
În perioada analizată, situaţia operativă a accidentelor de circulaţie grave este următoarea: 54 accidente de circulație (+6 față de anul trecut), în care au decedat 22 persoane și 39 persoane au fost rănite grav. În anul 2023, au decedat 21 de persoane, și au fost rănite grav 50.
În primele 9 luni ale acestui an, au fost desfășurate 624 de acțiuni de amploare, din care 21 de razii.
În luna septembrie a acestui an, în incinta școlilr din județul Arad și a zonelor adiacente, au fost înregistrate 3 fapte de natură penală, față de 5, în aceeași perioadă a anului precedent.
Din punct de vedere al infracționalității de mediu, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad, au desfășurat 34 de acțiuni și 91 de controale, la sediul a 34 de societăți comerciale și 57 de persoane fizice. Au fost costatate 28 de fapte de natură penală și s-au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 107.000 de lei. Ca urmare a activităților desfășurate, au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 951.000 de kilograme și 8.900 de litri de deșeuri periculoase. A fost dispusă măsura eliminării pentru aproximativ 3.200 de kilograme și 874 de kilograme de substanțe periculoase care au devenit deșeuri (pesticide).
COMUNICAT IPJ ARAD