Triptic cinematografic și medalion muzical, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Cinematograful „Arta“ din Arad!

Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Cinematograful „Arta“ din Arad printr-un eveniment deosebit, dedicat celebrării valorilor culturale românești.

Evenimentul „Eroi ai culturii române“ va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2025, de la ora 18.30 și se dorește a fi un omagiu cinematografic adus unor personalităţi culturale române ce au definit identitatea naţională în ultimele secole, în domeniul literar şi muzical. Este vorba despre „omul deplin al culturii române“, Mihai Eminescu şi despre compozitorii Ciprian Porumbescu şi Gheorghe Dima. 

Cei trei eroi ai culturii vor fi sărbătoriţi printr-o proiecţie specială  –  un triptic cinematografic care cuprinde documentarele: „Gheorghe Dima. Un sfânt al muzicii“, „Popas imperial“ și „Cufărul lui Eminescu“ realizate de cineastul Cristian Radu Nema, alături de Mimis Ravanis. 

Scenariile filmelor poartă semnătura lui Bianca Beatrice Michi, cercetător în cadrul Institutului de Filosofie al Academiei Române. 

După proiecția fiecărui film va fi prezentat un recital de muzică clasică susţinut de un cvartet format din artiști de la Opera Națională Română din Timișoara și invitata lor, soprana Diana Zaharia.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Rămân fidelă dezideratului insuflat de maestrul meu spiritual, acad. Alexandru Surdu, de a continua să clădesc «monumente pentru eroii culturii române». Am început cu o evocare cinematografică a caietelor lui Eminescu, omul deplin al culturii române, şi a bogăţiilor care se dezvelesc în faţa cititorului odată cu parcurgerea lor. Din spaţiul poeziei am trecut în sfera muzicii prin două medalioane inedite, unul adresat studentului Ciprian Porumbescu surprins în perioada sa de studenţie vieneză şi celălalt dedicat compozitorului şi dirijorului Gheorghe Dima, purtător al unei misiuni sacre la propriu şi la figurat. Cei doi muzicieni îşi merită pe deplin titulatura de eroi atât prin prisma creaţiei lor, foarte îndrăzneţe pentru contextul istoric, cât şi prin faptul că amândoi sunt creatori de cultură în spaţiul sordid al închisorilor. Din punct de vedere al arhitecturii, evenimentul «Eroi ai culturii române» este un triptic stricto sensu, adică un concept pliat în trei care reflectă aspectul sacru al creaţiei şi al sacrificiului de tip socratic pentru aceasta“, a explicat Bianca Beatrice Michi, iniţiatoarea celor trei proiecte culturale din care fac parte filmele prezentate.

„Prin aceste creaţii cinematografice îmi doresc să adaug încă o şlefuire a Monumentelor Eroilor Culturii Române, datorită cărora noi, românii, ne-am găsit şi regăsit identitatea. Este o datorie permanentă de a îi evoca şi de a face un întreg efort ca operele noastre contemporane, fie că sunt muzicale, literare sau cinematografice să le fie dedicate. Pentru că ei nu fac parte dintr-un colţ al unei biblioteci celebre, sau dintr-un manual de studiu de la Conservator sau Litere. Ei definesc prezentul şi, cel mai important, viitorul creaţiilor de astăzi. Eminescu, Porumbescu, Dima, alături de Alexandru Surdu sunt cei ce ne dau, zi de zi, un nume“, afirmă cineastul Cristian Radu Nema.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia ANCE Europe, Asociația Culturală CRN şi se desfăşoară cu sprijinul DACIN-SARA.

***

Cufărul (2019, cu Ion Caramitru) este filmul dedicat lui Mihai Eminescu, şi urmăreşte traiectoria cufărului de călătorie al poetului. Prezent la o licitaţie în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparţinut marelui poet, un admirator fanatic al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros şi îl duce acasă. În prezenţa cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa şi a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr.

Popas imperial (2023) aduce în faţa spectatorilor tărâmul fantastic al Vienei din perioada de studenţie a marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Fără a avea pretenţia de reconstitui atmosfera vieneză din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, documentarul surprinde imagini rămase pe retina şi în mintea tânărului muzician în simplitatea lor originară, imagini care se nasc din amplul univers epistolar pe care Porumbescu îl dezvăluie familiei sale.

Gheorghe Dima. Un sfânt al muzicii (2024) este dedicat compozitorului simbolist, creator de muzică sacră şi talentat dirijor. Despre Gheorghe Dima se spunea că își scaldă ascultătorii într-o rouă de tonuri. Filmul explorează o mică parte din universul său muzical multidimensional şi propensiunea pentru spaţiile înalte ale spiritului, aspecte care ne duc cu gândul către un adevărat sfânt al Ardealului. Mărturisirile celor care îi poartă vie memoria creatoare sunt piese dintr-un puzzle care merită descoperit de generaţiile tinere.

Diana Zaharia – Soprană

Diana Zaharia, născută în Satu Mare, și-a început drumul artistic încă din copilărie, studiind vioara din clasa I la Liceul de Artă „Aurel Popp” din orașul natal. Din clasa a IX-a, a descoperit pasiunea pentru cântul vocal, continuând studiile la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara.

Absolventă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, Diana a studiat canto-ul sub îndrumarea conf. univ. Ana Stan-Slusar și lector Ioana Mia Iuga. După finalizarea studiilor universitare, și-a început cariera profesională ca artist liric la Filarmonica Banatul din Timișoara, iar din 2012 activează ca artist liric la Opera Națională Română din Timișoara.

De-a lungul carierei sale, Diana Zaharia a fost invitată să performeze în cadrul unor festivaluri de operă din Europa, precum Festivalul Immling de lângă München și Festivalul Opera Classica din Frankfurt, Germania, unde anul trecut- 2024  a interpretat, în concert, rolul titular din opera Tosca de Giacomo Puccini.

În anul 2018, soprana a fost distinsă cu Diploma de Excelență acordată de Academia Româno-Americană de Artă și Științe, recunoaștere a contribuțiilor sale în domeniul artei lirice.

Repertoriul său cuprinde atât roluri de operă, precum Anna din Nabucco și Contessa di Ceprano din Rigoletto de Giuseppe Verdi, cât și roluri de operetă, cum ar fi Mannya din Contesa Maritza de E. Kalman sau Saffi din Voievodul țiganilor de J. Strauss. Publicul o poate asculta în rolul lui Saffi pe 29 ianuarie 2025, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara.

Prin talentul său și pasiunea pentru muzică, Diana Zaharia continuă să încânte publicul din România și de pe scenele internaționale, ca una dintre vocile promițătoare ale generației sale.

Cvartet format din artiști de la Opera Națională Română din Timișoara: 

Corina Murgu – vioara 1, Nada Petrov – vioara 2, Cristina Mînzat – violă, Andrei Șaramet – violoncel