Ziua Silvicultorului, ajunsă la cea de-a XXXI-a ediție, a fost marcată miercuri, 16 iunie, la Timișoara, printr-un eveniment organizat, în comun, de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a fost prezent în preambulul evenimentului, participând marți, 15 iunie, la o întâlnire cu reprezentanții tuturor silvicultorilor, cei care activează în cadrul ocoalelor silvice de stat sau de regim.
La evenimentul festiv de miercuri au participat Sorin Ionuț Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, deputatul Gheorghe Nacov, Teodor Țigan, directorul general al Romsilva, Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, reprezentanți ai Agenției ”Moldsilva” din Republica Moldova, Gheorghe Gavrilescu, președintele Societății ”Progresul Silvic”, Ion Machedon, președintele Asociației Pensionarilor Silvici din România, sindicate din silvicultură, reprezentanți din mediul academic, parteneri și colaboratori din domeniul silvic și, nu în ultimul rând, reprezentanți ai autorităților locale.
Este al cincilea an în care Ziua Silvicultorului este celebrată printr-un eveniment comun de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri, un semn al unității corpului silvic din România.
Participanții au evidențiat provocările multiple la adresa silviculturii românești, între care criza provocată de pandemia globală, turbulențele de pe piața internațională a lemnului, politicile europene în domeniu, dar și adaptarea la schimbările climatice, cu accentul pe rolul jucat de păduri.
Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în luna iunie, de întregul corp silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, din care 80% sunt certificate la nivel internațional, 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare și 12 herghelii de stat și patru depozite de armăsari. Romsilva asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.
Asociația Administratorilor de Păduri este organizația profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice, înființată în anul 2004, care reunește peste o sută de ocoale silvice de regim.
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA
București, 16.06.2021
(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de RNP ROMSILVA. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)