Unul dintre membrii fondatori ai Asociației Exploratorilor Pușcații, Sebastian Martian Sbîrcea împreună cu două membre simpatizante Eunice Adriana Lazăr și Grațiana Ionela Leucuța au luat inițiativa de a se implica în proiectul ”Back to School”, în cadrul căruia doresc să scoată în evidență responsabilatea și menținerea unei strânse legături între comunitățile locale.
Prin proiectul ”Back to School” se încearcă implicarea directă a Asociației Exploratorilor Pușcații cu comunitățile locale, prin acțiuni de sprijinire și creștere a responsabilității față de mediul înconjurător, în vederea protejării acestuia în scop recreativ.
Dorinţa noastră este de a sprijini și facilita începutul noului an școlar pentru 100 de copiii aflați în zonele rurale ale județului Arad. De asemenea, cu această ocazie dorim să familiarizăm copii și tineri cu măsurile de prevenție și protejare a mediului înconjurător.
Când v-aţi gândit să organizați acest eveniment?
Evenimentul “Back to School” a luat naștere în urma cu o săptămână cu ajutorul membrilor asociației Exploratorilor Pușcații din dorința de a întâlni copii din zonele rurale desemnate proiectului în preajma începerii anului școlar.
Ce ne puteți spune despre proiect?
Acest proiect este destinat în totalitate școlilor gimnaziale din mediul rural a județului Arad și se va desfășura pe un circuit stabilit. Pornirea va fi din Arad spre valea Mureșului, iar în Julița se va merge pe drumul județean DJ 708 care străbate M-tii Zărandului, la sud aflându-se Mureșul iar la nord Crișul. Prima oprire va fi la Școala Primară din Mădrigești unde vom avea prima activitate, de acolo continuăm până în orașul Gurahonț unde vom merge spre Păiuseni iar ultima oprire, Moneasa la Școala Gimnazială.
De ce ați ales locațiile respective?
Aceste localități sunt de mare interes pentru membrii asociației dar și pentru cetățenii Aradului deoarece sunt zonele în care se pot desfășura activități sportive și ieșiri de recreere într-un mediu liniștit, precum: drumeția montană, speologia (vizitarea peșterilor), escalada, mersul pe bicicletă etc.
MĂDRIGEȘTI
Localitatea Mădrigești am vizitat-o în urmă cu 15 ani, împreună cu doi prieteni Remus Savin și Marius Kapustza, pe atunci liceeni fiind, ne-am încumetat ca în 3 zile să parcurgem cei 40km cu rucsacul în spate drumul forestier de la Julița până la Gurahonț. Pot spune că sunt nostalgic gândindu-mă la acele vremuri, când m-am îndrăgostit de asa zisul “mers la munte”, dormitul la cort iar seara cinatul și povestitul până începea furtuna. Timpul nu reprezenta o prioritate în vacanțele de vară când călătoream cu trenul, ci mai degrabă o acțiune prin care ne-am simțit bine vizitând și explorând locații noi.
Obiective naturale din apropiere:
- Biserica din Lemn este menționată prima dată în anul 1441 și are un plan foarte simplu, nava dreptunghiulară, absida nedecroșată și turn baroc.
- Defileul Crișului Alb este format dintr-o succesiune de roci, de origine vulcanică în care sunt prezente numeroase cavități de mici dimensiuni dezvoltate pe mai multe niveluri altitudinale.
- Cuptorul de topit fier Jumelț din satul Zimbu.
- Gradina Dendrologic prezinta numeroase specii de plante și arbori protejați.
- Rezervatia Dosul Lausului situată în versantul drept al Crisului Alb (Muntii Codru Moma), aici fiind protejat Ilex Aquifolium, Laurul un relict terțiar.
PĂIUȘENI
În cea ce privește localitatea Păiușeni pot spune ca este un sat din comuna Chișindia Jud. Arad, situat pe versantul nordic al munțiilor Zărandului, în bazinul hidrografic al Crișulul Alb cu numeroși afluenti, în apropierea limitei cu bazinul depresionar Zărand. Zona este traversată de o rețea densă de pâraie care și-au săpat albiile într-un mozaic de roci printre care andezite și aglomerate vulcanice. Acesta îți oferă simplitatea satului pitoresc, așezat într-un cadru natural, pe firul văii Păiușeni iar pe ambele părți fiind înconjurat de pădure de foioase și păduri de conifere în amonte. Fauna este relativ bogată conținând specii de mamifere precum: cerbul, porcul mistreț, lupul, veverița iar din familia păsărilor: cucul, privighetoarea, mierla, ciocănitoare, etc.
Obiectivele turistice sunt: Piatra Păcurarului (627m) și Peștera Hodobana, o peșteră deschisă pentru activități de speoturism.
MONEASA
Sursa https://peakd.com/@pixaroma
Numită în trecut Perla Apusenilor, stațiunea Moneasa este localizată în partea de nord a județului Arad, la poalele Munților Codru Moma, fiind apreciată din todeauna pentru apele mezotermale, climă blândă și împrejurimile naturale. Acestea au fost puse în valoare din anul 1884 de către avocatul Czaran Gyula, promotor al primelor amenajări turistice pentru trasee montane și peșteri din arealul Munților Apuseni.
Pe lângă zonele de suprafață din apropiere, extrem de impresionante, date de văi lungi, păduri seculare sau pășuni presărate cu numeroase doline spectaculoase,
Moneasa reprezintă cea mai diversificată regiune carstică a județului Arad, concentrând și cele mai multe cavități subterane naturale.
Stațiunea Moneasa prezintă o zonă de interes și este frecventată de către turiștii dornici de drumețiile montane datorită numeroaselor trasee omologate sau trasee de escaladă pe calcar sau marmură roșie (faleza Viezuroiu sau faleza din Carieră).
Astfel, locația este ideală pentru drumeții, admirat peisaje naturale și vizitat puncte de interes în zonă, precum: Vf. Izoi, Platoul carstic Tinoasa, Peștera Liliecilor, Peștera Albă, Cuptorul de topit fier, Cetatea Dezna.
Care sunt următoarele proiecte în desfășurare?
Focusul principal pentru noi este finalizarea acestui proiect, ”Back to School”, după care, în luna noiembrie avem un alt proiect în desfășurare ”ediția II” care va fi lansat pe marile ecrane. (Ne povestește Sebastian Sbîrcea)
Care este motivul pentru care participati la acest eveniment și de ce susțineți Pușcații?
În cea ce mă privește, am o deosebită plăcere să particip la evenimente care susțin alte persoane, fie că este vorba de copii sau adulți, mă implic cu drag în tot cea ce poate aduce un beneficiu altor persoane și în cele din urmă care poate crea legături între oameni. Asociația Exploratorilor Pușcații se implică în proiecte diverse de susținere, suport dar și educare a oamenilor în cea ce privește explorarea și protejarea naturii, subiecte care îmi sunt dragi și pe care le susțin personal. Acestea fiind și motivele pentru care susțin această asociație. (Ne povestește Eunice Lazăr)
Implicarea mea în acest proiect are la bază următorul raționament: consider că fără educație este imposibil să evoluîm ca indivizi. Imi doresc sa văd în România o reformă în sistemul educațional și cred că fiecare dintre noi ar trebui să fim, schimbare pe care dorim să o vedem în lume. Cred că prin activitățile pe care le organizează, Asociației Pușcații aduce plus-valoare în viața copiilor și nu doar. (Ne povestește Grațiana Leucuța)
Cum intenţionaţi să găsiţi susţinători pentru proiecte?
Mână de la mână oamenii se adună si crează o rețea atunci când iti dorești cu adevarat. Orice donație a fost și este o donație semnificativa pentru noi și pentru înaintarea proiectului. Ne-am dori să atragem mai multe persoane care cred și sunt dispuse să susțină proiectul de față. Având în jurul nostru aceste bogății ale naturii, aceste locuri idilice, dorim să conștientizăm mai multe persoane vis a vis de necesitatea dezvoltării rurale și a oamenilor care locuiesc aceste pământuri.
Cum puteți fi contactaţi?
Oricine doreşte să ia legatura cu noi sau să participe la acţiunile noastre, ne poate scrie la adresa de email asociatia.puscatii@gmail.com sau prin intermediul paginii noastre de Facebook: Asociaţia Puscatii. De asemenea, ne folosim de toate căile online de care dispunem (YouTube, Facebook, Instagram).
Donațiile pentru proiectul ”Back to School” se pot face:
Contul Bancar ING: RO38INGB0000999909320472
(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de Asociația Exploratorilor Pușcații. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)