ANSVSA: Intensificarea controalelor în perioada sărbătorilor de iarnă!

Foto: cursdeguvernare.ro

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad va intensifica acțiunile de control asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produsele alimentare specifice perioadei, dar și al celorlalte alimente de origine animală şi non animală destinate consumului uman.

Conform unui program prestabilit în cadrul Comitetului interinstuțional, inspectorii DSVSA vor colabora cu reprezentanții instituțiilor competente de la nivel județean, în special în vederea combaterii comerțului ilegal cu animale (porci vii), dar și a comerțului cu produse alimentare în spații neamenajate.

În vederea prevenirii încălcării legislaţiei în vigoare, controalele vor viza, cu precădere, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare și comercializare a cărnii și produselor din carne, unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine, unități de catering și take-away etc.), laboratoarele de cofetărie și patiserie, pensiuni etc. 

În perioada 29.11-24.12.2021 și 27-30.12.2021, la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, va fi afişat programul de lucru (inclusiv pentru zilele de sâmbătă și duminică), persoana responsabilă şi numărul de telefon la care se pot sesiza orice aspecte ce privesc igiena și siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animală dar și informații privind locațiile unde se efectuează examenul cărnii de porc în vederea depistării Trichinella sp. Examenul cărnii în vederea depistării Trichinella sp. se va efectua și de către medicii veterinari de liberă practică, la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din cele 78 de circumscripții din comunele județului Arad.

Pentru evitarea toxinfecțiilor alimentare și a oricăror zoonoze (îmbolnăviri datorate agenților patogeni ce pot transmite boala de la animale la om), urmare a consumului de carne și produse de carne de porc, DSVSA recomandă cetățenilor să nu achiziționeze carne și produse din carne din alte surse decât cele autorizate sanitar veterinar, iar la achiziția acestora să se informeze asupra sursei, locului de producție și al autorizației producătorului. Achiziția și consumul de produse alimentare din surse neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar înseamnă asumarea unui risc major pentru sănătate.

 Menționăm că produsele și carnea neexaminate sanitar veterinar pot proveni de la animale bolnave sau purtătoare de virus PPA, sacrificate în perioada de incubație virală, fără ca animalul să prezinte semne evidente de boală și, astfel, prin intermediul acestora, virusul PPA să se transmită la animalele din alte gospodării.

          În perioada 29.11-24.12.2021 și 27-30.12.2021, pe site-ul DSVSA Arad va fi afișat programul de permanență și numerele de telefon mobil la care cetățenii vor putea solicita ajutor pentru orice situație de competența noastră. 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Roșu Marcel

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de ANSVSA Arad. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)