Evenimente online și offline la fARAD 8. Continuă fARAD Lab 6!

Arad/București, 276 august 2021 – Selecția oficială a documentarelor fARAD 8 va fi completată de o discuție live cu Adina Pintilie, Radu Muntean și Mircea Cantor, un nou „Salon Insula 42”. Laboratorul fARAD continuă cu cea de-a 6-a ediție și se va desfășura online. 

Festivalul de film documentar fARAD își recâștigă profilul internațional la această ediție, prezentând între 2 și 5 septembrie, o selecție eclectică de filme arondate unei teme cum nu se poate mai fierbine: Libertatea. Cum alegem să fim liberi, ce (mai) înțelegem prin asta, cum ne definim libertatea într-o lume din ce în ce mai plină de constrângeri de tot felul.

„Concentrându-se pe explorarea noțiunii de libertate, selecția din acest an include șapte documentare ce surprind eforturile oamenilor de a se elibera de forțele represive care le afectează existența – fie că încearcă să se elibereze de politicile de stat tiranice sau să evadeze de sub opresiunea tradiționalistă, să se exprime pe ei înșiși în moduri diferite sau să aleagă traiul retras în sălbăticie pentru a găsi liniștea interioară, inspirația sau vindecarea de traume individuale, căutarea libertății și importanța alegerii personale, indiferent de prețul plătit, sunt ceea ce ne ajută să mergem mai departe și să ne păstrăm umanitatea.”, afirmă Dimitris Kerkinos, directorul artistic fARAD 8.

Cele șapte titluri ale selecției vor putea fi vizionate în aer liber, în Grădina de Vară, și la Sala mică de la Cinema Arta din Arad:

  • Swamp City, r: Ovidiu Zimcea & Bogdan Pușlenghea, România, 2021, 105, TIFF;
  • Granița morții, r: Cătălin Apostol, România, 2021, 103’, TIFF;
  • Soldatul, r: Nikolaj Møller, Danemarca, 2021, 58’, CPH:DOX;
  • Săritura, r: Giedrė Žickytė, Lituania-Letonia-Franța-SUA, 2020, 90’, Ji.hlava, Doc NYC;
  • Invizibil, r: Marianna Kakaounaki, Grecia, 2021, 82’, CPH:DOX;
  • Les Enfants Terribles, r: Ahmet Necdet Çupur, Franța-Turcia-Germania, 2021, 93’, Visions du Réel – Special Jury Prize, DocsBarcelona;
  • Marele Nord, r: Dario Acocella, Italia, 2020, 80’, Thessaloniki Documentary Festival.

Proiecțiile vor fi însoțite de sesiuni Q&A cu invitații speciali fARAD 8, regizorii Marianna Kakaounaki (Grecia), Nikolaj Møller (Danemarca), Bogdan Pușlenghea și Ovidiu Zimcea (România). 

*

Evenimentele offline fARAD 8 vor fi completate de o discuție live, sub forma unui nou „Salon Insula 42” – „Am I really free?”, programat sâmbătă, 4 septembrie, ora 16:00. Invitații întâlnirii vor fi regizorii Radu Muntean și Adina Pintilie, cu o intervenție a lui Mircea Cantor

*

Laboratorul fARAD, ajuns la cea de-a 6-a ediție, reprezintă un punct fierbinte de întâlnire al tinerilor cineaști cu profesioniști din industria cinematografică. Păstrând formatul de anul trecut, laboratorul va avea loc în format online, vineri, 3 septembrie, unde vor fi prezentate și analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare:

  • Arma supremă, cu participarea regizorului Dragoș Turea și a producătorului Marian Crișan;
  • Love Lines, cu participarea regizoarei Isabela von Tent și a producătoarei Irina Malcea;
  • Viitor luminos, cu participarea regizoarei Andra Popescu și a producătoarei Monica Lăzurean Gorgan.

Sesiunile de feedback creativ vor fi susținute de Dana Bunescu (monteur, sound designer), Laurențiu Damian (regizor) și de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Șuteu (președinte) și Mihai Chirilov (consultant artistic).

Despre experiența participării la două sesiuni, în 2016 și în 2017, regizoarea Andra Tarara spune: „fARAD Lab a fost pentru mine unul dintre contextele alea câteva, cele mai importante, din a căror energie îmi mai iau resursele și astăzi. Într-un fel, de-acolo a început totul pentru mine. Pe lângă niște piste de pornire pentru construcția a ceea ce a devenit mai târziu O moarte în familia mea, poate și mai important, am primit validare, încredere, susținere. fARAD Lab a durat pentru mine patru zile concentrate în 2016, încă vreo opt în 2017, și încă vreo patru ani de-atunci încoace.”

*

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la adresa rsvp@farad.ro sau la numărul de telefon 0734-662-635 și este gratuit, în limita locurilor disponibile.

*

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-producător: Unicat. Co-fondatori: Mona Nicoară și Eugen Lumezianu. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos.

PROGRAM:

JOI, 2 SEPTEMBRIE

20:30 Grădina de Vară
DESCHIDERE
𝐒𝐖𝐀𝐌𝐏 𝐂𝐈𝐓𝐘 / Bogdan Pușlenghea & Ovidiu Zimcea, România, 2021, 105m
Q&A Bogdan Pușlenghea & Ovidiu Zimcea

VINERI, 3 SEPTEMBRIE

18:30 Sala mică
𝐆𝐑𝐀𝐍𝐈𝐓̦𝐀 𝐌𝐎𝐑𝐓̦𝐈𝐈/𝐓𝐇𝐄 𝐁𝐎𝐑𝐃𝐄𝐑 𝐎𝐅 𝐃𝐄𝐀𝐓𝐇 / Cătălin Apostol, România, 2021, 103m

20:30 Grădina de Vară
𝐒𝐎𝐋𝐃𝐀𝐓𝐔𝐋/𝐓𝐇𝐄 𝐒𝐎𝐋𝐃𝐈𝐄𝐑 / Nikolaj Møller, Danemarca, 2021, 58m
Q&A Nikolaj Møller

SÂMBĂTĂ, 4 SEPTEMBRIE

16:00 ONLINE [Live pe Facebook fARAD și Insula 42]
𝐒𝐀𝐋𝐎𝐍 𝐈𝐍𝐒𝐔𝐋𝐀 𝟒𝟐: 𝐀𝐌 𝐈 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐋𝐘 𝐅𝐑𝐄𝐄? – O conversație cu Adina Pintilie, Mircea Cantor și Radu Muntean, moderată de Corina Șuteu și Mihai Chirilov

18:30 Sala mică
𝐒𝐀̆𝐑𝐈𝐓𝐔𝐑𝐀 / 𝐓𝐇𝐄 𝐉𝐔𝐌𝐏 / Giedrė Žickytė, Lituania-Letonia-Franța-SUA, 2020, 90m

20:30 Grădina de Vară
𝐈𝐍𝐕𝐈𝐙𝐈𝐁𝐈𝐋 / 𝐈𝐍𝐕𝐈𝐒𝐈𝐁𝐋𝐄 / Marianna Kakaounaki, Grecia, 2021, 82m
Q&A Marianna Kakaounaki

DUMINICĂ, 5 SEPTEMBRIE

18:30 Sala mică
𝐋𝐄𝐒 𝐄𝐍𝐅𝐀𝐍𝐓𝐒 𝐓𝐄𝐑𝐑𝐈𝐁𝐋𝐄𝐒 / Ahmet Necdet Çupur, Franța-Turcia-Germania, 2021, 93m

20:30 Grădina de Vară
𝐌𝐀𝐑𝐄𝐋𝐄 𝐍𝐎𝐑𝐃/𝐁𝐈𝐆 𝐍𝐎𝐑𝐓𝐇 / Dario Acocella, Italia, 2020, 80m

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de CMC Arad. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)