Exponatul lunii Ianuarie la Complexul Muzeal Arad: biroul de lucru al scriitorului Ioan Slavici

Cu prilejul aniversării a 173 de ani de la nașterea scriitorului șirian IOAN SLAVICI (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), colegii noștri, Laura Ionela Moţ și Nelu Scripciuc, prezintă valori de patrimoniu muzeal național, etalate în cadrul Muzeului Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria al Complexului Muzeal Județean Arad.

Prezintă: Laura Ionela Moț – muzeograf la Muzeului Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria.

Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf la Complexul Muzeal Arad

Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde patru săli în care, prin fotografii, manuscrise, carţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia. De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880-1883 pe când acesta se afla la Bucureşti, găzduindu-l pe Mihai Eminescu.
Casa modestă a părinţilor săi, Savu şi Elena Slavici săi nu mai există, doar o placă de marmură, aşezată de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indică uliţa pe care se afla casa lui Ioan Slavici în Şiria.

”Din expoziția dedicată scriitorului face parte și biroul acestuia, fiind unul dintre componentele reprezentative existente în colecția Complexului Muzeal Arad.

Mobilierul de epocă, realizat în totalitate din lemn de stejar în anul 1881, acesta a fost donat muzeului de către una dintre fiicele scriitorului, Fulvia Struțeanu, și soțul acesteia, Scarlat Struțeanu. Biroul prezintă elemente decorative simbolice, inspirate din curentul romantic. Formele reliefate ale elementelor care îl compun, de-o frumusețe unică, pun în valoare spectaculozitatea sa și îl înnobileaza, datorită liniilor și detaliilor utilizate” – Laura Moț, muzeograf.

Muzeul memorial din Şiria a luat fiinţă în anii `60, prin strădania unor tineri intelectuali, îndrăgostiţi de istoria locului dar şi de fermecătoarele prezenţe culturale. Dedicat scriitorului Ioan Slavici, muzeul ridica două mari probleme: găsirea unui spaţiu potrivit pentru organizarea expoziţiei memoriale şi constituirea fondului documentar. Întru-cât nu se mai păstra casa modestă a scriitorului, spaţiul necesar organizării expoziţiei a fost găsit în monumentala clădire a castului Bohus, aflată la acea vreme într-o avansată stare de degradare. Pentru consitituirea fondului Slavici au fost investigate diferite biblioteci şi arhive, iar descendenţii au fost de acord să doneze piese de mobilier, documente şi fotografii. Deschiderea oficială avea loc în anul 1959, fiind organizată de Muzeul Judeţean Arad, în fondul căruia se află majoritatea materialelor documentare legate de viaţa şi opera lui Slavici.

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de CMA. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)