Festivalul Tradiții, Obiceiuri și Meșteșuguri a avut loc sâmbătă, la ZĂBRANI!

Șase Grupuri de Acțiune Locală din zonele Arad, Mediaș, Tecuci, Galați și Delta Dunării și-au unit forțele în cadrul proiectului TOM (Tradiții, Obiceiuri, Meșteșuguri) pentru a promova ceea ce înseamnă mare parte din moștenirea culturală a poporului român.

Sâmbătă, la Zăbrani, în cadrul Zilelor Comunei, a avut loc Festivalul Tradiții, Obiceiuri și Meșteșuguri, în cadrul căruia vizitatorii s-au putut bucura de produse tradiționale, dar și admira meșteșuguri străvechi păstrate din generație în generație.

Au fost prezenți producători locali și s-a putut degusta zacuscă, dulcețuri și alte preparate de casă, s-au putut testa preparate cosmetice realizate artizanal, cu produse naturale, iar cei curioși au încercat să deprindă tainele războiului de țesut, sau ale trasului cu arcul.

Fiecare GAL și-a adus contribuția, promovând producători din zona sa. Brânză din zona Sibiului, sucuri de fructe din zona Crișurilor, vinuri din zona Moldovei, compoziții artistice realizate din oase de pește din Delta Dunării și binențeles Pita de Pecica reprezentând zona Aradului. Asociația Festivalul Dacic a prezentat arme și podoabe meșteșugite ca acum 2000 de ani, iar curajoșii au putut trage cu arcul, sau arunca cu sulița.

Trebuie menționat și atelierul culinar, unde doritorii au aflat despre modul de preparare la ceaun al unei tocănițe, degustând, așa cum era normal, produsul finit.