Ioan Hamza – UTA și-a sfințit stadionul, dar jucătorii, nu

În criză de idei și oarecum , conform tradițiilor și bineînțeles datorită prestațiilor modeste de pe propriul teren, cineva din administrația clubului a propus sfințirea stadionului Francisc Neuman. Scopul: să alunge spiritele rele și să întoarcă fața lui Dumnezeu către echipa arădeană.

Nimeni nu s-a gândit că ideal ar fi fost ca grupul reprezentativ al bisericii să sfințească și jucătorii. Mai ales jucătorii. Sau ( și) să implore divinitatea să oprească lapovița și ploaia pentru câteva zile și să zvânte gazonul. Nu de alta, dar să ne lămurim oare chiar starea terenului este marea bubă a rezultatelor? Le-a mai scăpat ceva sfintelor fețe: au uitat că pe teren mai ajung și reprezentați ai ” împielițaților”, adică cei îmbrăcați de obicei, în negru, cu fluierul în gură. Ai dracului , pentru aceștia nu a fost destulă tămâie.

Revenind la lucruri mai serioase, dar oprindu-ne tot la popi, un preot care are har își transmite acest talent sufletesc celor care-l ascultă, indiferent din ce locație predică. Poate fi slujba desfășurată și într-un cort, și-ntr-o colibă , chiar și-n ” palatul ” lui Becali, dacă sfintele părinte are har, toți cei care-l ascultă vor fi mulțumiți .
HARUL, acest lucru le lipsește jucătorilor actuali ai UTA-ei. Harul de a satisface ” enoriașii” din tribune sau mai nou, din fața televizoarelor. Acest har ar fi de-ajuns . N-ar mai conta pe ce suprafața s-ar disputa acțiunile lor.
Dar când nu reușești, în fața unei echipe ( Dinamo) , care sincer să fim nu a fost cu mult peste Poli Iași, deci dacă în fața acestei echipe de aseară nu reușești să transmiți un șut , unul măcar, spre poarta adversă decât în minutul 54, dacă , mai spre finalul partidei nu reușești să înscrii din 5 m, dar nu oricum , ci trimițând mingea undeva spre reflectoare, dacă nu reușești să-ți ” ții mâna în buzunar”, uitând inocent că mingea poate ateriza pe ea, atunci înseamnă că jucătorii, echipa, staful tehnic, nu au HAR.
Degeaba mai sunt ” enoriași” fanatici ” orice-ar fi”, preotul care n-are har îi va îndepărta încet, încet spre alte ocupații sau spre alte biserici.
Ar mai fi loc de o încercare. Numele stadionului și a cam tot ce se învârte în jurul UTA-ei este Francisc Neuman. Fiind evreu, poate era mai nimerit ca slujba de sfințire să fi fost făcută de un rabin.

Ioan Hamza