Pesta porcină africană în județ: 44 de focare, 834 de porci domestici și 24 de mistreți afectați!

Imagine: site Comisia Europeană

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană, în data de 04.08.2020, numărul
focarelor de boală în Județul Arad a ajuns la 44, cu un total de 834 porci domestici afectați (morți sau uciși) și 24 cazuri de porci mistreți (morți sau vânați).
Dacă anchetele epidemiologice efectuate în cursul lunilor trecute indicau omul ca prim vector responsabil de răspândirii bolii, (prin nerespectarea unor norme minime de igienă în desfășurarea activităților de îngrijirea a porcilor și prin mișcarea necontrolatăa a porcinelor vii), ultimele anchete epidemiologice relevă o incidență crescută a bolii în exploatațiile ce au legătură cu mediul silvatic, fie prin activități umane în zonele silvatice, fie prin intermediul furajelor (porumb) recoltate recent și incluse în hrana animalelor înainte de trecerea unei perioade de depozitare de minim 30 de zile.
În contextul celor amintite, având în vedere și proximitatea sărbătorilor de Crăciun, pentru evitarea răspândirii bolii și blocarea activității de creștere și comercializare a porcilor, D.S.V.S.A. Arad recomandă depozitarea furajelor recoltate recent, în special a celor recoltate din zone
aflate în apropierea pădurilor sau de pe sole afectate de animale sălbatice, pentru o perioadă de minim 30 de zile, înainte de a fi incluse în hrana animalelor.
Pentru a evita răspândirea virusului este necesar ca toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătate la animale și să respecte un minimum de norme precum:

 • să nu vândă/cumpere porcine fără acordul medicului veterinar
 • să utilzeze echipamente de protecție cu destinație specială (haine și
  încalțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor).
 • să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți
 • să evite contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din
  exploatații/zone contaminate.
 • să evite deplasările în zone afectate
 • să evite achiziționarea de carne și produse din carne de porc din locuri
  neautorizate sanitar veterinar
 • să nu sacrifice animale bolnave și să nu depoziteze carne provenită de la
  animale suspecte de boală.
  D.S.V.S.A. Arad apreciază că pe lângă piederile economice importante cauzate de moartea și ecarisarea animalelor afectate, restricțiile privind mișcarea și comercializarea porcinelor impuse fermelor comerciale dar și crescătorilor individuali, conduc la pierderi ce, în final, vor compromite acest sector, cu repercursiuni economice și sociale pe termen mediu și lung.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Roșu Marcel

(www.lastradatv.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DSVSA ARAD. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)