WIENER: Responsabilizarea primăriilor în procesul vaccinării

În aceste zile, o seamă de primari ai PNL și PSD susțin că asigurarea condițiilor materiale pentru vaccinare reprezintă un efort care le depășește competențele.

Arătând cu degetul spre Ministerul Sănătății, probabil cred că vor „puncta” politic. Așa știu ei că trebuie făcut: mai multă politică și mai puțină administrație. Despre această situație a scris medicul și deputatul USR PLUS, Adrian Wiener:

Una dintre marile vulnerabilități ale campaniei de vaccinare este politizarea acesteia.

Referitor la conflictul dintre Guvern/Ministerul Sănătății și autoritățile locale, legat de finanțarea amenajării centrelor de vaccinare:

Domnule Emil Boc, domnule Florin Pucheanu sau care oți mai fi, hai să revenim la obligațiile LEGALE pe care le aveți, dacă cele morale sunt mai greu de identificat!

Legea Sănătății – lege organică, care guvernează funcționarea sistemului public de sănătate din România – vă responsabilizează direct în implicarea în sănătatea publică din România. Direct, pe dumneavoastră ca autoritate locală precum și bugetele locale pe care le administrați.

Nu există o altă prioritate mai mare acum pentru comunitatea pe care o păstoriți. Nu puteți să afirmați public că aveți prioritățile dumneavoastră, inclusiv bugetare și că printre responsabilitățile LEGALE pe care le aveți, sănătatea publică și campania de vaccinare – prioritatea 0 a României acum – nu se regăsesc. 

Nu puteți prioritiza în bugetul local dotarea minimală a câtorva încăperi pentru campania de vaccinare pentru că începe campania de plantat panseluțe și de angajat clientelă sau indiferent ce altceva v-ați propus? Pentru că plata resursei umane, ‘lanțul de frig’ pentru aprovizionarea cu vaccin erau asigurate și decontate oricum de Guvern.

Întâmplarea face ca acum responsabilitatea legală să se suprapună peste cea morală.

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de USR PLUS Arad. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)