A doua emisiune de titluri de stat pentru populație în lei și euro, vândute prin bãnci și listate la bursã, în cadrul programului FIDELIS

BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD vor pune în vânzare începând de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București, având maturitãți de 1 si 3 ani pentru moneda naționalã și de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5% pentru scadența de 1 an și 4,0% pentru scadența la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândã anualã de 1,85%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieței scad riscul investițional pânã la maturitate și oferã oportunitatea lichidãrii imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundarã.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se deruleazã în perioada 9 – 27 noiembrie 2020.

Am promis românilor cã vom încerca sã venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populație, instrumente guvernamentale lichide. Cred cã aceste momente de crizã în sãnãtate și economie sunt un prilej pentru a arãta coeziunea și o șansã pentru populație de a face investiții sigure și cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii urmãtori. Succesul din varã a fost o primă dovadã cã am procedat corect”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În tranșele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație suma lunarã record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei și, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primarã de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie – 7 august.

Pentru subscrierea inițialã a titlurilor nu se aplicã comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, pânã la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Procedura de subscriere:

Emisiunea în lei

·        Pe baza unui formular de subscriere, în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania și BRD – Groupe Société Générale S.A., sau în baza unui contract de investiții financiare pe piața bursierã deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizați care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei;

·        Pentru subscriere, încasarea cupoanelor și a valorii nominale la scadențã, investitorii trebuie sã menționeze un cont bancar pentru plãți ulterioare.

Emisiunea în Euro

·        Se realizeazã doar în baza unui contract de investiții financiare pe piața bursierã deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizați pentru tranzacții la Bursa de Valori București care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei.

Prospectul de bazã și termenii finali ai emisiunilor pot fi consultați pe site-ul http://www.mfinante.roBursei de Valori București  și al fiecãrui membru al sindicatului de intermediere ( www.btcapitalpartners.rowww.bcr.rowww.brd.ro/mfp ).

Ridicarea sumelor datorate deținãtorilor titlurilor de stat emise în cadrul Programului FIDELIS 2015 și 2016

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice aduce la cunoștința deținãtorilor titlurilor de stat destinate populației emise în cadrul Programului FIDELIS în anii 2015 și 2016 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010 și simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) necesitatea de a se prezenta la agențiile Raiffeisen Bank S.A. (Raiffeisen) și respectiv agențiile Bãncii Comerciale Române S.A (BCR) pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentând cca 26 milioane lei.

În prezent sunt cca 958 deținãtori care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a deținerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobânzilor, bonusurilor de dobândã și chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu genereazã dobânzi în favoarea acestora.

Plãțile vor fi realizate astfel:

– pentru titlurile de stat emise în anul 2015 și scadente în anul 2017 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010), plata se va face prin transfer bancar într-un cont al cãrui titular este respectivul deținãtor. În acest sens, deținãtorii care nu au revendicat sumele datorate se vor prezenta la una din agențiile Raiffeisen cu actul de identitate în original și un extras al contului bancar în care doresc transferul sumelor datorate.

– prezentarea la una din agențiile BCR pentru ridicarea sumelor aferente titlurilor de stat emise în anul 2016 și scadente în anul 2018 (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016).

Lista agențiilor Raiffeisen și BCR se poate consulta pe website-urile bãncilor, respectiv www.raiffeisen.ro și www.bcr.ro, cu menþiunea cã vizitele în agențiile BCR se fac doar pe bazã de programare telefonicã în prealabil, apelând numãrul agenþiei dorite, de luni pânã vineri în intervalul 09:00 – 16:30, disponibil pe www.bcr.ro/programare.

În situația în care deținãtorii sunt interesați în reinvestirea acestor disponibilitãți neridicate la scadențã aferente emisiunilor din anii anteriori, aceștia au posibilitatea subscrierii în cadrul emisiunilor de titluri de stat în cadrul Programelor de titluri de stat pentru populație FIDELIS și TEZAUR.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente urmãtoarei emisiuni în cadrul Programului TEZAUR, precum și perioada de subscriere vor fi publicate în timp util pe site-ul web al instituției la adresa www.mfinante.gov.ro.

Biroul de presã

Ministerul Finanţelor Publice
Tel./fax: 021/319.97.35
www.mfinante.gov.ro
www.facebook.com/mfpromania
https://twitter.com/ro_mfp

(www.lastradatv.ro vă oferă integral comunicatul transmis de MFP. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)