Alexandru Tiberiu Dekany: Acum 31 de ani, tânăra democrație română a primit o cruntă lovitură

Se împlinesc 31 de ani de la momentul tragic rămas în istoria recentă a României ca Mineriada din 13-15 iunie 1990. Tânăra democrație românească a primit atunci o cruntă lovitură, orchestrată chiar de cel care a ocupat funcția de șef al statului, Ion Iliescu. Acesta a chemat hoardele de mineri pentru a „curăța” spațiul declarat liber de comunism din inima Capitalei. Minerii au venit și au instaurat teroarea în București. 

„Momentul 13 iunie 1990 nu trebuie să fie uitat. A fost o  lovitură dură aplicată tinerei noastre democrații. România a fost aruncată cu ani de zile în urmă iar imaginea externă a țării a avut de suferit. Poate cel mai bine a evidențiat ce s-a întâmplat de fapt atunci Majestatea Sa Regele Mihai, care într-un mesaj adresat românilor cu acel prilej a spus, printre altele: Violența ultimelor zile reprezintă o lovitură gravă adusă speranțelor născute din revoluția din decembrie. Această violență a făcut un mare rău pentru reputația și demnitatea țării noastre în Europa și în lume. În câteva ore, legitimitatea democratică pe care actualii deținători ai puterii au căutat s-o obțină prin alegerile din 20 mai a fost pusă sub semnul întrebării. Aceste cuvinte au fost cele cu care a început mesajul Regelui și ele explică foarte bine esența tragicelor întâmplări din acele zile.

Anii au trecut, democrația românească s-a consolidat, însă putem constata că umbra perioadei negre din 13-15 iunie 1990 nu a dispărut. Încă asistăm la încercări de a deturna voința populară, la mici atentate la statul de drept, la tentative de a dezbina românii și a arunca clase sociale unele împotriva altora. Partidelor politice, sferei civile, românilor, ne revine misiunea deloc ușoară de a nu uita și a nu repeta ceea ce s-a dovedit a avea consecințe dezastruoase pentru societatea noastră. De aceea, lecția dură pe care ne-a oferit-o momentul 13-15 iunie 1990 trebuie să ne rămână veșnic vie în memorie”, a declarat Alexandru Tiberiu Dekany, prim-vicepreședinte ALDE.

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de ALDE ARAD. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)