”Cafeaua literară cu Iie și premii”…de la Arad

”Cafeaua literară cu Iie și premii”…de la Arad, găzduită de Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” și de Liga Scriitorilor-filiala Arad, pe data de 20 iunie 2021, cu tematica onorării Iiei – poezia românească țesută în borangic, onorării lui Eminescu, dar și premierii producției literare din anul 2020, a fost un minunat prilej de conversații scriitoricești care merită o consemnare aparte, tocmai pentru raritatea întâmplării lor.

Intervențiile dlui Valeriu Ilica, ale prof. Ilica Anton, ale dlui Lazăr Magu, ale altor colegi, au reaprins amintirile și evocările legate de Eminescu, schimbul de opinii referitor la cât este de iubit și înțeles, de ce este așezat în topul inimilor românilor, evocarea eminescologului Zoe Dumitrescu Bușulega subjugată de profunzimea versurilor lui, a Reginei Elisabeta-admiratoarea poetului, căreia Eminescu a avut curajul să-i spună că nu este Regina Poeziei.

”Eminescu este cea mai frumoasă Iie”- a spus printre altele, Valeriu Ilica. Și nu putem decât fi de acord cu domnia sa.

Am vorbit despre Arghezi – cu perioada lui de grea cumpănă cu interdicție de a publica, despre dna Doina Arghezi, nora acestuia care la peste 90 de ani, ne este contemporană în Arad.

S-au rostit versuri ale poeților amintiți, dar și ale lui Villon, Blaga.

Cu aceste discuții ne-am așezat cumva în rost! 

Lucia Bibarț

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de Biblioteca Județeană Arad. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)