POLIȚIA LOCALĂ – verificări la stăpănii câinilor periculoşi

🐕În perioada 31.05-01.06.2022, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Supraveghere Comunitară, au efectuat verificări pe raza municipiului Arad, pe linia respectării de către proprietarii/deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi, a obligației de a inscripționa în mod vizibil, la intrarea în apartament sau imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau, după caz, “Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm.

‼Astfel, dintre cei 20 deținători de asemenea rase, verificați, au fost identificate 4 persoane care nu respectă obligația legală sus menționată, cărora li s-au adus la cunoștință prevederile actului normativ, fiind avertizate verbal cu privire la respectarea dispozițiilor OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

🔹️De la începutul anului 2020 au fost înregistrați la Asociația Chinologică Română-filiala județeană Arad, 72 de câini agresivi, deținuți temporar pe raza municipiului Arad.

ℹ Conform actului normativ menționat, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, respectiv:
🐶categoria I – câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, și,
🐶categoria a II-a – câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

🐕Prin câini agresivi se înțelege:

  • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. ‼ Nu intră în categoria câinilor agresivi câinii care:
  • atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
  • câinii folosiți de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, au atacat/mușcat o persoană. ℹDirecția Generală Poliția Locală Arad recomandă celor care au acasă un câine care face parte din categoriile amintite, să acorde importanță respectării legislației, mai ales în cazurile în care îl plimbă pe stradă, unde, conform legii sunt obligați să-i pună lesă și neapărat botniță. Asta nu doar din pricina amenzilor, care nu sunt deloc de neglijat, ci mai ales pentru faptul că astfel se evită eventuale incidente cu consecințe nedorite (să atace o persoană străină/copii ori poate exista riscul ca animalul să sară în fața unei mașini), protejându-se în același timp atât câinele cât și persoanele care circulă pe stradă.

Comunicat DGPLA