Spectacol de Ziua Internațională a Sindromului Down

Despre sensibilitate. Iubire. Echilibru. Integrare. Despre toate acestea este vorba într-un spectacol special pe care Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad a decis să îl difuzeze online, în 21 martie, de Ziua Internațională a Sindromului Down. Este vorba despre spectacolul „A fi sau a nu fi veșnic copil”, un proiect conceput de actorii Sorin și Lenuța Dorobanțu și care are ca protagoniști membrii ai organizației INTEGRA, Asociația persoanelor cu dizabilități mentale Arad. 

A fi sau a nu fi veșnic copil” e un spectacol-metaforă, care vorbește prin imagini foarte sugestive despre două lucruri esențiale ale vieții: integrare și echilibru. Prin integrare spunem iubire, acceptare, bucuria de a trăi, de a visa, de a-ți depăși propriile limite, de a crea împreună. Echilibrul înseamnă neutralizarea răului prin bine, a urii prin iubire, a războiului, prin pace. E un demers care are menirea de a-i face pe spectatori să privească adânc în propriile suflete pentru a regăsi acolo copilul din fiecare: inocența, iubirea, puritatea… adică tot ceea ce ne face să fim fericiți.” – spune actorul Sorin Dorobanțu.

 „În data de 21 martie, în fiecare an, se sărbătorește la nivel mondial Ziua Sindromului Down. A fost aleasă această dată pentru că face legătura cu trisomia 21, adică… de 3 ori cromozomul 21 – afecțiunea pe care o poartă de-a lungul întregii lor vieți, persoanele cu Sindrom Down. Anul acesta, din păcate, nu ne putem întâlni ca să sărbătorim această zi așa cum ne-am dori. Tocmai de aceea, ne bucurăm de faptul că Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad a decis să difuzeze online înregistrarea spectacolului „A fi sau a nu fi veșnic copil”. Această creație, concepută integrativ, le pune în valoare tinerilor și copiilor de la INTEGRA abilitățile și le facilitează integrarea într-o societate care să îi accepte, să îi aprecieze și să îi respecte.” – spune Camelia Oprea, președinte al INTEGRA Asociația persoanelor cu dizabilități mentale

Spectacolul „A fi sau a nu fi veșnic copil” aduce pe aceeași scenă: membrii Trupei Fantastic Integra, corul ACORD al Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, actorii Sorin și Nuți Dorobanțu, Robert Danci, dansatorii Dacina Neciu și Cosmin Blaga și violonista Ilinca Sârbu.    

„Pentru membrii corului Acord, elevi de 12-13 ani, participarea la proiectul „A fi sau a nu fi veșnic copil”  a fost o experiență care i-a îmbogățit, i-a făcut mai sensibili față de semeni și mai empatici. Au fost la prima lor experiență scenică și datorita îndrumării pline de căldură a regizorului, totul a devenit un joc serios, așa cum și-a dorit spectacolul.” – spune Magdalena Lodi, coordonatoarea corului Acord al Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal“

Spectacolul va fi difuzat online, pe pagina de facebook a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad și pe cea a Trupei Marionete, duminică, 21 martie, de la ora 11.00.

(www.lastradatv.ro vă oferă comunicatul transmis de TCIS Arad. www.lastradatv.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)